Kojarzenie partnerów Konferencje Ocena pomysłów Inkubator Przedsiębiorczości Szkolenia Warsztaty Finansowanie projektów Zgłaszanie pomysłów
>>
>>
>>
>>
>>
>>
Dla przedsiębiorstw, firm startup i pomysłodawców  | 
Dla naukowców  | 
Dla studentów i absolwentów  | 
adres email: zapisz wypisz

1.       Świat wina. Nauka profesjonalnego testowania wina pod względem wizualnym, aromatycznym oraz smakowym, jako podstawa oceny wina „w ciemno”. Regiony uprawy winorośli oraz produkcji wina na świecie. Typy i rodzaje win. Eko system winnicy.  Analiza roku winiarskiego. Apelacje winiarskie na świecie. Klasyfikacja jakościowa win. Analiza 12 win o różnych stylach, rodzajach, kolorach. 9 maja – sobota.

2.       Szampan czy Cava? Metoda tradycyjna oraz inne metody produkcji win musujących. Parametry dobrego szampana. Testowanie. Dobór szampana do potraw. Mity. Etykieta. Serwis. Testowanie i ocena 9 wybranych win musujących z całego świata. 13 maja – środa.

3.       Chemia Wina. Jak powstaje wino? Fermentacja alkoholowa i jej konsekwencje. Skład chemiczny wina. Laboratorium na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. 16 maja – sobota.

4.       Przegląd najważniejszych białych szczepów winogron. Gewurztraminer, Viognier, Chardonnay, Chenin Blanc, Semillon, Muscat, Pinot Gris, Malvasia, Gruner Veltliner, Riesling, Albarino, Sauvignon Blanc. Ocena  12  wybranych  białych szczepów win. 20 maja – środa.

5.       Przegląd najważniejszych czerwonych szczepów winogron. Pinot Noir, Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Shiraz, Zinfandel, Barbera, Nebbiolo, Tempranillo, Malbec, CarmenereTestowanie i ocena 12 wybranych czerwonych szczepów win. 23 maja – sobota.

6.       Poznajemy wina słodkie i wzmacniane oraz metody ich produkcji. Sauternes, Porto, Madeira, Sherry, Malaga, Ice wine, Marsala, Tokay, Vin Santo. Testowanie i ocena 9 win. 27 maja – środa.

7.       Wino i jedzenie. Zasady doboru wina do potraw. Wpływ technik przyrządzania potraw a dobór wina. Marketing wina. Interpretacja etykiet winiarskich. Warsztaty wina i serów. Tworzenie listy win. Zakup, przechowywanie oraz serwowanie wina. Savoir-vivre w restauracji. Warsztaty wina i serów. Testowanie oraz ocena 8 win oraz 8 serów. Wręczenie dyplomów ukończenia kursu. 30 maja – sobota.